Tillväxtverket
eu-logotyp

eGrand Prix Nordic - ett rally för elbilar

I slutet av februari kördes, för tredje året i rad, ett elbilsrally mitt i smällkalla vintern i Norrbotten. Rallyt anordnades inom projektet, Lika bra med CELLER-i, som finansieras genom EU-programmet Övre Norrland. Rallyt med det stolta namnet, eGRAND PRIX Nordic, hade underrubriken Världens Nordligaste elbilsrally.

Bil åker på isbana på Luleälven

Rally på Luleälven. Foto: Johan Wikell

Älvsby Motorsällskap stod som arrangörer för tävlingen där även representanter från Svenska Bilsportförbundet fanns med. Studenter från Luleå tekniska universitet var ansvariga för insamling och sammanställning av tider och data. Tävlingen följer så kallade regularity-reglementet, där man ska komma så nära en idealtid som möjligt. Såväl laddbara hybrider som rena elbilar deltog och priser delades ut i flera olika klasser. 

Mest prestigefyllt var priset, Stora Åke-mjuk-priset, gick till ett ekipage som framfördes av Elisabeth Viktorsson och Thomas Magnusson från Älvsby fastigheter. Det utsågs även segrare i energiförbrukning i klassen, El-å-ranta, för den mest energisnåla bilen per sträcka.

Bil kör över mållinjen i rally

Målgång för segraren. Foto: Robert Granström

Tom Dahlqvist, i sin Hyundai loniq, tog hem priset, Stora Snål-åke-priset, efter att ekipaget forcerat fyra delsträckor med en snittförbrukning strax över 1,8 kWh/mil. Att vinterpendla i Luleåregionen för under 2 kronor milen få anses helt okey. Inte minst med tanke på att temperaturen under rallyt pendlade mellan -15 och -30 grader.

I klassen ”CEL-sam” utsågs även sträcksegrare ibland laddhybriderna, där bilen drivs framåt av bensin och laddbara batterier i samverkan.

Stora Vilsepriset tilldelades slutligen ut till det ekipage som genom ”kreativ körning” efter att de lyckats komma till målgång i fel riktning vid två olika tillfällen. Tävlingsledningen konstaterar att deras föredrag om elbilsladdning var betydligt bättre än deras prestation i kartläsning.

Läs mer om projektet Lika bra med Celler-ilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster